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ADDENDUM # 1

BID B06067 (MPA309)
BID TITLE: RFP — Technical Assistance Contract — MPA 309

OPENING DATE AND TIME: April 3,2006 @ 1:40 pm

This addendum is being issued to publish the attendance sheet from the Pre-Bid
Conference, answer questions posed at the meeting and clarity one critical item
relative to your submission.

Be advised that it is critically important that you clearly mark your submission
with the correet bid number on the outside of the box/envelope so that we may
assure that it is received and properly evaluated.
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Purchasing Administrator
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Providence, RI 02908
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Mr. William J. Anderson, CPM
March 20, 2006
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RESPONSES TO QUESTION FOR RFP B06067
TECHNICAL ASSISTANCE CONTRACT

RI-DEM wishes to make the following changes to the
above-referenced RFP:

1)
Page 24

MINIMUM EXPERIENCE

The combined environmental assessment experience of the
respondent shall include the completion of the following types of
projects within the last five years.

2)

On page 38 of the RFP, it states “Proposals.... should be mailed or
hand-delivered in a sealed envelope marked “RFP# B06059:
Technical Assistance Contract”. This should be RFP# B06067.

RESPONSES TO SUBMITTED QUESTIONS

If a bidder elects to pursue all four service categories, then four separate technical and
cost proposals (with appropriate number of copies [10 total], bidder’s forms [10 total] and
Reference Material Packages [4 total]) must be submitted. Is this accurate?

RESPONSE: YES submittals for each category should be
thought of as separate contracts and are to be completely stand
alone submittals. This includes a complete proposal as
indicated in Section 4, SF330 application, resumes, cost form
and reference materials.
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The labor categories and associated rates are associated with technical staff only. How
are labor rates for administrative and drafting personnel addressed?

RESPONSE: Rates for Administrative should be Secretarial
(p. 34), drafting should be specified by the respondent using an
existing category technical or professional (cannot exceed P2)

Page 29 (b) Conflict of Interest. The RFP requires the identification of existing clients
that are currently under “licensing and permitting” requirements of the Office of Waste
Management. Does “licensing and permitting” include other forms of regulatory
approvals (e.g., Letters of Responsibility, Voluntary Procedure Letters, etc.)?

RESPONSE: YES

Page 20 Section B, Minimum Experience. Please provide clarification as to the expected
response for “...budget issues.”

RESPONSE: If respondents deem it necessary, they may
include information pertaining to budget issues, which may
include information regarding their ability to complete
projects within proposed budgets, and provide explanations
of cost overrun experiences.

Please confirm that intent of RFP instructions is that a bidders response would contain as
many as three volumes: VVolume I (transmittal letter, complete SF330 Parts I and I1),
Sections A, B, C and summary cover letter and resume appendix for each category);
Volume Il (Section D, cost form, sealed in separate marked envelope); and Optional
Volume I11 (other reference materials as needed).

RESPONSE: YES submittals for each category should be
thought of as separate contracts and are to be completely stand
alone submittals. This includes a complete proposal as
indicated in Section 4, SF330 application, resumes, cost form
and reference materials.
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Does RIDEM intend that if a firm wants to qualify for more than one of the 4 categories,
that the technical volume (Volume I) contain a separate section (or Tab) for each
category, with each tab following the Section A, B, C outline described beginning page
30 of the RFP?

RESPONSE: submittals for each category should be thought
of as separate contracts and are to be completely stand alone
submittals. This includes a complete proposal as indicated in
Section 4, SF330 application, resumes, cost form and reference
materials.

Confirm that the transmittal letter (signed and sealed by a RI PE, acknowledging bid
instructions in the RFP) is separate from a cover letter (word limited) summary requested
for each category. Should there be one cover letter or one per category being requested?
Wording seems to suggest a cover letter summary would be provided for each category

RESPONSE: submittals for each category should be thought
of as separate contracts and are to be completely stand alone
submittals. This includes a complete proposal as indicated in
Section 4, SF330 application, resumes, cost form and reference
materials.

Is project experience scoring weighted towards Rl and RIDEM projects? Can
appropriate projects be from other states qualify as valid experience?

RESPONSE: Rhode Island experience was not listed as a
minimum experience and should not be considered as an
absolute necessity. But since most work completed under the
TAC will be to comply with Rhode Island regulations, Rhode
Island experience will be viewed by the Technical Review
Committee as an indicator of a firm’s experience with these
regulations. A respondent can include Rhode Island experience
if applicable, but the main goal is to include projects that best
exemplify their experience and capabilities.

Is the time frame for project experience restricted to the last 5 years for all four
categories?
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RESPONSE: Yes, the minimum experience section in Category
3 will be amended.

How would the SF330 form be scored if projects are also documented under each
category submittal? RIDEM intends each response contain the complete part | and Part |1
of the SF330 in addition to the Section A, B, C information for each category?

RESPONSE: The SF330 Form should be viewed as a brief
summary of a respondent’s formal proposal as listed under
Section 4 of the TAC. Experience, personnel and projects used
for the formal proposal should also be used in the appropriate
SF330.

Is the reference to SF330 mean to provide just the SF330 Part Il form only for the whole
firm, or a separate Part 11 form for each firm office and team partner, or other? Does
SF330 Part 1l forms need to be provided for team partners or just the prime?

RESPONSE: The SF330 should be completed in total. IF the
respondent has attached resumes, experience or references
elsewhere it should be noted on the Form with a note regarding
their location in the response.

Is the score for each firm based on a composite of experience, or is a score generated for
each separate category the firm is requesting consideration?

RESPONSE: Submittals for each category should be thought
of as separate contracts, are to be completely stand alone
submittals and will be scored as such.

Is the capacity/organization and management approach score based on the Section A
Cover Letter for each category, or does Section A include introductory, management, and
organization details in addition to a cover letter summary?

RESPONSE: Since this section’s intent is to gauge a
respondent’s capability to complete a project, the capacity,
organization and management review will be based on the
review of the entire proposal, including the cover letter.
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Can RIDEM define how “past performance” is to be measured in the Section B
Experience and Capabilities?

RESPONSE: Past Performance will be considered on a case
by case basis, as it specifically pertains to each Category,
including work done for the Department , work submitted
before the Department, and work conducted outside of the
Departments purview.

Can all resumes be provided alphabetically in one appendix in the technical volume
regardless of categories? Or do resumes have to be provided under each category in an
appendix? Alternatively are the resumes just the ones provided in the SF330?

RESPONSE: Submittals for each category should be thought
of as separate contracts and are to be completely stand alone
submittals. This includes a complete proposal as indicated in
Section 4, SF330 application, resumes, cost form and reference
materials.

On page 6 under Category 2, the RFP states that “In order for respondents to qualify for
this section they shall have applied and be approved for Section 1.” Does this statement
mean to state that in order to be selected for Category 2 (Environmental Remediation) a
respondent must have applied and been approved for Category 1? If yes, this statement
seems in conflict with statements made on page 3 (Section 2) where under Structure it is
stated that “Responses to each category will be evaluated individually...”

RESPONSE: Respondents can submit just for Category 1. If
they wish to qualify for Category 2 (Environmental
Remediation), a respondent must have applied and been
approved for Category 1. The review and scoring of a
respondent’s Category 2 proposal will be made soley on the
content of the Category 2 proposal, nothing within the
Category 1 application will be used during this review.

Can we add an additional billing rate category for Expert Testimony?
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RESPONSE: NO, Expert Testimony will be billed utilizing a
Professional Classification

On page 13 of the RFP under AIR TESTING it says, “The Respondent shall provide the
capability, either directly or through a qualified subcontractor, for screening potential
receptors of contaminant migration according to applicable R.I1. Department of Health
procedures (see attachment).” No attachment was provided. Can you please provide the
necessary information?

RESPONSE: Please refer to Air Toxics Guidelines Air Toxics
Modeling Guidelines

At the following:
http://www.dem.ri.gov/programs/benviron/air/index.htm

The RFP indicates that all pricing submitted will be locked in for the initial 36 month
contract period. However, during the pre-bid meeting it was stated that pricing increases
will be allowed during the initial 36 month period to accommodate for cost of living
increases. Please clarify.

RESPONSE: The contracts associated with this solicitation will be
reviewed on an annual basis beginning on July 1, 2007. This
award provides for a modification of your pricing based upon the
annual evaluation of the Cost of Living Price Index in effect for the
annual period ending on June 30" of each year of the contract. We
will use the figure relating to the latest data published by the
Boston Information Office of the Department of Labor, Bureau of
Statistics and adjust your pricing according to this figure.

Is the 10% markup on subcontractors only on prices not quoted in the cost proposal?

RESPONSE: Markup of all subcontractor costs is allowed to a
maximum of 10%, a respondent can use any amount at or
under 10% as part of their proposal. You must list a markup
you wish to use, refer to Attachment B, page 37. Your markup
will be part of the cost comparison process.

Please define “supplies & equipment” versus “subcontractor” in regards to markup. For
example, if we are to purchase a remedial system for a project, would this be considered
supplies & equipment and therefore we can only charge a 6% markup? Or can the
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company we purchase the system from be considered a subcontractor and therefore we
would be allowed to charge a 10% markup?

RESPONSE: In General terms supplies and equipment are
items an approved contractor would supply to complete a
task/project. Subcontractor costs are those incurred by an
approved contractor through another company, they can
include items and labor costs. While there can be overlap, such
as the situation listed, these issues will be handled on a case by
case basis with the approved contractor and RI-DEM
manager.

On page 38 of the RFP, it states “Proposals.... should be mailed or hand-delivered in a
sealed envelope marked “RFP# B06059: Technical Assistance Contract”. However,
everywhere else it is referred to as RFP# B06067. Please clarify.

RESPONSE: Please use RFP# B06067

I would like to know if the agency ever had a contract with any vendor for these services before?

RESPONSE: Yes it is still in effect MPA 309, please use this

link to review.
http://www.purchasing.ri.gov/RIVIP/MPAAwards.asp? MPANumber=309&MPADesc=T
echnical+Assistance+Contract+Services

If this is not a brand new requirement, | want to know who is the incumbent contractor, the
contract amount and duration including renewal options.

RESPONSE: Again MPA 309, please use the above link to
review.

How are proposed costs and rates going to be evaluated? For example, how will the
“lowest price” be determined when assigning the “highest” score, by simply summarizing
the individual prize categories or by a weighting procedure.

Sent to Bill A. for a response

Will proposed costs and rates be held fixed for the 3 year period of the contract and the
subsequent 3 years of potential renewal periods? Page 2 of the RFP suggests they will be
held fixed but information provided verbally at the pre-proposal meeting suggested there
would be an opportunity for an annual increase in rates.

Sent to Bill A. for a response
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Typically we use graphics, figures and tables to illustrate points made in the main
proposal text. However, due to the wording limitations outlined in the RFP, can graphics,
figures, and tables be included in the main body of the proposal to augment the wording
limits? Should wording in graphics, figures, and tables be considered part of the overall
wording limits? Must graphics, figures, and tables be included only as reference
materials?

RESPONSE: Graphics, figures and tables can be used and will
not be counted against word limitations. The intent of word
limitations is to keep respondent’s submittals brief and to the
point. Do not use an inappropriate amount of graphics, figures
and tables, ie much larger than of the size of the written
response.

Should each proposal Category have an associated cover letter? If we are submitting in
all four Categories, should we have four separate cover letters for each Category
proposal? Can we provide an additional, overall cover letter if we submit on more than
one Category?

RESPONSE: YES submittals for each category should be
thought of as separate contracts and are to be completely stand
alone submittals. This includes a complete proposal as
indicated in Section 4, SF330 application, resumes, cost form
and reference materials.

As the contract is an on-call contract without specific job work scopes described, how
should a contractor document compliance with MBE/DBE requirements? Is a
commitment to use MBE/DBE services, if requested under the contract, enough to
demonstrate compliance.

RESPONSE: The MBE/DBE compliance will be determined on a
project-by-project basis. It would behoove you to contact the State
MBE Administrator, Charles Newton at 401-222-6670 to identify
potential subcontractors early on in each project, to ensure that you
meet the State’s goal of a minimum of 10% participation by
MBE’s.

In order for a contractor to be approved for a particular Category, must the contractor be
capable of providing every Task service itemized under that Category? For instance,
could a contractor be approved for Category One projects if that contractor demonstrates
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expertise in all listed Tasks with the exception of Meteorology and Dispersion Modeling
Expert Testimony, which is typically not a primary service needed on RIDEM site
assessment projects.

RESPONSE:

NO, Tasks describe specific efforts RIDEM has determined
that may be necessary to complete the projects and services
defined in the capabilities section; they are not a minimum
qualification. A respondent lacking in specific tasks
interpreted by the Technical Review Committee as critical can
be deemed as non-qualifying.
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