Department of Administration /Division of Purchases
One Capitol Hill, Providence, Rhode Island 02908-5855
Tel: (401) 574-8100  Fax: (401) 574-8387

Web Site: www.purchasing.ri.gov

November 18, 2011
ADDENDUM #3

RFP #7449209: Security Services for Camp Fogarty and CRC — (Command Readiness
Center)

Submission Deadline: November 30, 2011 @ 10:00 AM (EST)
Vendor Questions / State Responses:

1. Are the purchasing entity requesting quotes for armed or unarmed security
officers?
(Unarmed)

2. Based on the geographical size of the Command Readiness Center and
Camp Fogarty facilities, is a patrol vehicle(s) most likely necessary at each
location in order to meet the patrol requirements and objectives. If so, does
the procurement agency have any specific requirements, requests, or
restrictions for patrol vehicles used?

(The only location that would need motorized patrol would be Camp
Fogarty. A vehicle would be provided by the National Guard).

3. Upon a biief review of RI General Law § 28-6 5-1, it appears that random
drug testing is not specifically provided for under the above law. As this is
required under the RFP scope of woik, we request additional clarification as
to any other authorities which would control out ability to conduct random
drug testing as required under the SOW.

(We expect all companies to abide by RI Gen Law§ 28-6.5-1).



4. The RFP requires officers to be trained in handcuffing procedures. As it
appears from a brief review of Rhode Island law and the referenced RFP
SOW, contracted officets would not be considered to be either peace
officers as defined in RI General Law § 12-7-21 or officers of the RI
National Guard as defined in RI General Law § 12-7-18. Therefore, we
request further clarification regarding whether additional officer licensing
o1 State of Rhode Island approval is required in order for officers to legally
detain an individual through the use of handcuffing.

(As with private colleges and malls, providing that the individual is
properly trained tactically and academically by a certified
instructor, you may detain an individual until the proper
authorities arrive. Upon award of a contract, the security guards
may not be required by the National Guard to carry or use
handcuffs; however they must be trained in handcuffing
procedures and use of force in the case that it is
implemented).

5. Is there any specific technology o1 equipment (computers, radios, guard
tour wands, screening systems, etc) required to be provided by the
contractor?

(None required, Radios, Guard Tour System, ID system and
computers are provided by the National Guard).




